Zeer exclusieve werk-, ontvangst- en bedrijfslocatie

Historische Oranjerie op landgoed Hydepark

De Oranjerie op landgoed Hydepark is een zeer markant langgerekt gebouw met een rijk versierde voorgevel. De opvallende stijl is eclectisch, met invloeden van vooral neobarok en neorenaissance. Zeer kenmerkend zijn de hoge ramen, pilasters, lijsten, balustrades, koepels en rijke versieringen met acanthusbladeren en andere bladmotieven. Het midden van het gebouw wordt gekroond met een koepel, met op de lantaarn een beeld van Flora, de Romeinse godin van de bloemen en planten. Kortom, aan elke versiering en ieder detail valt af te lezen dat dit gebouw oorspronkelijk bedoeld was voor het houden van planten.

Deze Oranjerie werd gebouwd tijdens een belangrijke bloeiperiode van het landgoed, aan het eind van de negentiende eeuw. De toenmalige landheer wilde zijn Zuid-Europese potplanten en palmen ’s winters beschermen tegen het Nederlandse klimaat. Dit verklaart de oriëntatie op het zuidoosten. Een fraaie stijltuin met sierlijke vijver en, in het verlengde daarvan, een brede berceau vormde vroeger de zichtlijn van het hoofdhuis naar de Oranjerie. Dit hoofdhuis, uit dezelfde bouwperiode maar volledig in neorenaissancestijl, werd in de oorlog verwoest en is nooit herbouwd. De zichtlijn is echter nog grotendeels intact.

Kleinschalig én hoogwaardig

De laatste decennia heeft de Oranjerie vooral dienst gedaan als functioneel kantoor, met een aantal relatief kleine kantoorkamers en lage plafonds. Maar nu worden de Oranjerie en de bijbehorende stijltuin in hun oude luister hersteld en ontwikkeld tot een kleinschalige, maar zeer hoogwaardige en duurzame vergader- of ontvangstlocatie. Voor de Oranjerie zelf betekent dit dat de niet-oorspronkelijke bouwsels en binnenmuren verdwijnen, de dichtgezette ramen in de voorgevel worden geopend en de plafonds met hun versieringen worden gerestaureerd. Het pand wordt goed geïsoleerd en krijgt energiezuinige installaties. Afhankelijk van het gewenste gebruik wordt een flexibele indeling als los ‘bouwpakket’ in de open ruimte gebracht. Aan de achterzijde wordt een beperkt volume aangebouwd voor facilitaire functies. Aan de voorzijde wordt de formele tuin hersteld, waarbij de oorspronkelijke samenhang met de Oranjerie als uitgangspunt dient.

Uniek landgoed in Midden-Nederland

Landgoed Hydepark, gelegen tussen Doorn en Driebergen, is een van de grootste landgoederen in Midden-Nederland. In zijn hoogtijdagen was het meer dan 140 hectare groot. Het landgoed werd begin negentiende eeuw gesticht. Rond 1885 kwam het in handen van Hendrik van Loon, een zeer vermogende bankier. Hij liet door de beroemde architect J.N. Landré een nieuw landhuis bouwen en spaarde daarbij kosten nog moeite. Twee jaar duurde de bouw van het kolossale landhuis, dat naar de maatstaven van destijds van alle denkbare luxe was voorzien, zoals stromend water en elektriciteit. Ook de Oranjerie stamt uit deze periode, evenals de boerderij en diverse dienstwoningen. De naam van het landgoed werd veranderd in Hydepark. Tuinarchitect Hendrik Copijn kreeg de opdracht het landgoed in te richten; zijn ontwerp is nog altijd bepalend voor de overweldigend groene aanblik van het huidige Hydepark.

In de Tweede Wereldoorlog werd Hydepark geconfisqueerd door Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog liep een drankfeest dusdanig uit de hand, dat de munitieopslag in de kelder van het landhuis vlam vatte en alle munitie tot ontploffing kwam. Het unieke landhuis werd daarbij geheel verwoest. Alle overige gebouwen op het terrein bleven gespaard.

In de jaren vijftig kocht de toenmalige Nederlands-Hervormde Kerk Hydepark aan. Op de plaats van het vroegere landhuis verrees een functioneel seminariegebouw. Enkele jaren na de vorming van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) is het seminariegebouw gesloopt, om plaats te maken voor Nieuw Hydepark, een modern vakantie- en conferentiehotel. Bij de restauratie van de Oranjerie en het herstel van de tuin wordt ook de oorspronkelijke zicht- en wandelverbinding met de locatie van het hoofdhuis hersteld.

Grondoppervlakte: nnb
Woonoppervlakte: 425 m² BVO
Gebouwinhoud: nnb
Bouwjaar: 1886
Renovatie: Restauratie 2015-2016
Globale indeling: Publieksentree aan de voorzijde. Grote open ruimte met hoge ramen op het zuidenoosten en zuidwesten. De hoofdruimte van de Oranjerie fungeert als buitenschil voor een flexibel ‘inbouwpakket’ waarin de gewenste functies en indelingen gebruikerspecifiek worden aangebracht. Entree en diverse nader in te delen ruimtes aan de achterzijde voor facilitaire functies.
Ligging: Op het landgoed Hydepark, tussen Doorn en Driebergen. Zeer centrale ligging, op tien minuten van Utrecht. Uitstekende bereikbaarheid.
Tuin: Grote symmetrische en iets verdiept gelegen formele gazontuin aan de voorzijde van het pand, met een royale berceau die de zichtlijn van het hoofdhuis naar de Oranjerie markeert.
Bijgebouwen: Geen bijgebouwen. Parkeerterrein voor twaalf auto’s aan de overkant van het pad naast de Oranjerie. Twee parkeerplaatsen zijn voorzien van een laadpaal. Extra parkeerterrein op geringe afstand van het pand.
Bijzonderheden: Rijksmonument (voorgevel).
Onderhoud: Uitstekend. Volledig gerenoveerd pand.
Energielabel: Bij de cascorestauratie wordt het pand uitgerust met hoogwaardige isolatievoorzieningen. Uitstekende energieprestatie.
Bouwkundige staat: Oplevering na volledige restauratie van het casco. Rapport opleveringsinspectie en/of bouwkundige keuring beschikbaar.
Bestemming: Kantoor.
Oplevering: In overleg.
Huursom: Verhuurd.

Dit object is verkocht.

Wilt u meer weten?

ing. J.E.T. Nannenga RT (Jurjen)
Rentmeester / makelaar
06-11392926
j.nannenga@vlnn.nl